Nuk Do E Besoni Por Ja Se Cila Eshte Arsyeja Se Pse Vucic Po Nderton Aeroport 10km Larg Kroacise ?!

-Me fjalë të tjera, do të ishte më afër Dubrovnikut sesa Aero.porti i Dubrovnikut, shkruan Index.hr, përcjell Telegrafi.Aeroporti në fund të vitit të ar.dhshëm?Sipas mediumit kroat, Këshilli i Ministrave të BeH miratoi së fundmi një Vendim për për.caktimin e një pjese të territorit doganor të Bosnjë-Herce.govinës si “Zonë e Lirë e Trebinjës”.Ky ishte parakusht për ndërtimin e aeroportit, investitor i të cilit është Republika e Ser.bisë.
Sipas njoftimeve të më.parshme, Serbia do të investonte rreth 50 milionë euro në projektiin e aeroportit të Trebinjës, i cili do të ven.doset në fshatin Talezë.

Aeroporti do të mbulonte pak më shumë se 300 hek.tarë, dhe aeroporti duhet të fillojë të funksionojë në fund të vitit të ardhshëm.Më herët ishte paralajmëruar se ndërtimi i aero.portit duhet të fillojë këtë vit, më saktë në pranverë.Serbia do të kishte koncesion për aeroportin dhe do ta menaxhonte për tri.dhjetë vitet e ardhshme.
Gjithashtu u njoftua se pista në aero.port duhet të jetë e gjatë tre kilometra.Pavarësisht nëse një ide e tillë është fare re.aliste, ka disa çështje që nuk janë sqaruar.Së pari, thekson Index.hr, në kontekstin e luf.tës midis Rusisë dhe Ukrainës, është interesant momenti gjeopolitik në të cilin duhet të fillojë ndërtimi i aero.portit.Lufta është ndezur në Evropën Lindore dhe thuhet pa më.dyshje se për vendin që e provokoi atë, Rusinë, Bosnja dhe Hercegovina dhe Re.publika Srpska, është një zonë me interes.

Madje, në disa media u përmend se ky aeroport mund të jetë një bazë ajrore ush.tarake e Rusisë. Dhe aty është Serbia, çdo investim i së cilës në këtë fushë monit.orohet nga afër.Sidoqoftë, analisti i marrëdhënieve ndër.kombëtare, Branimir Vidmaroviq, ka ko.mentuar për Index.hr njoftimin për ndë.rtimin e këtij aeroporti, duke thënë se nuk ka lidhje me Rusinë, por bëhet fjalë për bashkë.punim ndërmjet Re.publikës Srpska dhe Serbisë.“Është një investim serb… Llogaritja është se ky projekt infrastru.kturor do të ringjallë këtë pjesë të Republikës Srpska. Llogaritja është se do të tërheqë investime dhe ri.gjallëroj rajonin”, vlerëson Vidmaroviq.

Ai beson madje se nuk duhet të ketë fr.ikë fare nga Rusia dhe ndonjë bazë ruse, sepse Kroacia është pje.së e aleancës së NATO-s, dhe ka një bazë të NATO-s në Kosovë.“… Vuçiq do të dëgjojë Perën.dimin më shumë se Rusinë në krizë. Serbia është më e varur financiarisht nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara sesa nga Rusia. E përs.ëris, aeroporti në Trebinje nuk mund të bëhet bazë ush.tarake ruse – sidomos jo tani”, tha ai.“Në kohë më të mira për Rusinë, dhje.të vjet më parë, frika do të ishte e vlefshme. Por tani në këto rrethana, kur BeH është nën llupë, kur ka një luf.të në Ukrainë, një gjë e tillë nuk mund të bëhet”, ka thënë ndër tjerash Vidmaro.viq.

Nuk do e besoni por ja se cila eshte arsyeja se pse Vucic po nderton aeroport 10km larg Kroacise ?! – Online (active24news.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *