Koronavirusi do të mposhtet kur të zbulohet pse vret të moshuarit dhe jo fëmijët

Lloji i ri i koronavirusit, SARS-CoV-2, vret vetëm të moshuarit për disa arsye të panjohura.

Për fat të mirë, fëmijët janë të kursyer. Nëse e kuptojmë arsyen, ne mund të marrim armë shtesë për të luftuar një epidemi që tashmë ka përfshirë botën.

 

 

Në Kinë, siç raportohet nga Washington Post, vetëm 2.4 për qind e pacientëve me COVID-19 janë fëmijë, dhe 0.2 për qind janë raste të fëmijëve në gjendje kritike. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka njoftuar se Kina nuk ka raportuar vdekje te fëmijët.

Ndërkohë, një lloj i ri koronavirus është seriozisht vdekjeprurës për anën tjetër të “spektrit të moshës”. Vdekshmëria në Kinë, për njerëzit mbi 80-vjeç, është 21.9 për qind. Kjo do të thotë që lloji i ri i koronavirusit sillet ndryshe nga viruset e tjerë, siç është gripi sezonal, i cili është po aq i rrezikshëm për shumë të vjetër, por edhe për shumë të rinjtë.

Kur të kuptojmë pse fëmijët janë të kursyer kaq shumë, do të kuptojmë pse virusi vret të moshuarit, thotë Frank Esper, specialist i sëmundjes infektive pediatrike në Spitalin e Fëmijëve në Cleveland- SHBA.

Pyetjet me të cilat Esper dhe të tjerët po përpiqen të gjejnë përgjigjen – a është shtrirja e infeksionit në lidhje me diçka tjetër, diçka që pacientët u janë ekspozuar më parë? A ka të bëjë me ndryshimin e sistemit tonë imunitar, i cili vjen me moshën? Apo, a është dëmi i ndotjes që ka ndodhur ndër vite?

“Ose mbase nuk ka asnjë lidhje me virusin, por me nikoqirin, i cili ka ndryshime në mushkëri, ka diabet ose koronavirus”, shpjegon Esper, i cili studion infeksione virale të frymëmarrjes dhe sëmundje të reja.

Përhapjet e mëparshme të koronavirusit gjithashtu nuk kanë prekur fëmijë. Asnjë fëmijë i vetëm nuk vdiq gjatë epidemisë SARS në vitin 2002 që la të vdekur 774 njerëz.

Gjithashtu, shumë pak fëmijë treguan simptoma të koronavirusit vdekjeprurës MERS, i cili vrau 858 njerëz në vitin 2012. Për të zbuluar arsyen, Menachery injekton minj në laboratorë me SARS – që është një i afërm i një lloji të ri të koronavirusit, i cili, në fund të fundit, quhet SARS-CoV-2. Ai gjithashtu vuri në dukje se situata me minjtë ishte e njëjtë – minjtë e fëmijëve kaluan nëpër infeksion pa probleme, ndërsa mushkëritë dhe trupat e minjve të vjetër u shkatërruan.

Menachery zbuloi se shkalla e vdekshmërisë në minj shoqërohej jo vetëm me dobësinë e sistemit imunitar, por edhe me “çrregullimin” që shkaktoi që sistemet imune të riaktivizohen ndaj koronavirusit SARS. Kjo është e ngjashme me mënyrën se si njerëzit vdesin nga COVID-19.

“Përgjigja agresive e sistemit imunitar i shkatërron ato, më shumë sesa infeksioni. Mendoni se si kjo – një ekip specialistësh ju thyen derën tuaj, depërto n në banesën tuaj dhe ju arreston sepse keni hedhur një copë letër nga dritarja”, shpjegon Menachery.

Por pyetja që ai dhe të tjerët kanë është – pse fëmijët kalojnë përmes një infeksioni pa problem?

“Nëse me të vërtetë është se fëmijët janë më rezistues ndaj këtij infeksioni, atëherë më duket se diçka është mekanike sesa imune. Ajo ka të bëjë me receptorët në trupat e fëmijëve ose mushkëritë e tyre, gjë që parandalon që virusi të “fiksohet” në trup”, tha Esper.

Shumica e epidemiologëve besojnë se simptomat e dobëta në të vërtetë maskojnë realitetin dhe se fëmijët vuajnë në të njëjtin numër si të rriturit. Të dhënat e reja nga studiuesit kinezë, thonë se autoritetet kineze kanë kryer një studim dhe zbuluan se fëmijët dhe të rriturit kanë të njëjtën përqindje nga prekja me koronavirus.

Burimi: https://indeksonline.net/%E2%80%8Bkoronavirusi-do-te-mposhtet-kur-te-zbulohet-pse-vret-te-moshuarit-dhe-jo-femijet/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *