Zbulohet Skenari Qe Beogradi Po Përgadit Se Si Serbia Të Hyjë Në Kosovë


Historiani serbë Millosh Koviç po vlerëson se është mirë që Kosova është bërë zyr.tarisht një pengesë për vazhdimin e dialogut dhe se para.qitja e Beogradit në samitin e Sllovenisë ka zgjeruar hapësirën e Serbisë për manovrim, shkruajnë me.diat serbe.“Pozicioni i politikës së jashtme të Serbisë po për.mirësohet së bashku me forcimin e pozitës së Rusisë dhe Kinës, konfigurimi global po ndryshon. Ky është një lajm i mirë për ne”, tha Koviç, i cili shton që Perëndimi po luan një lojë me Serbinë, duke dër.guar të ndryshme sinjalizon përmes lë të kuptohet se një tërheqje e mun.dshme e KFOR-it.HAP FOTEN 5 SVKONDA DHE TE SHFVAQEN PVMJET EKSKVZlVE

Ai beson se “non-paperi” vjen nga SHBA e Gjermania, por nuk për.jashtohet që diçka të vijë nga Ballkani nga, siç thotë ai, nga qen.drat informale.Që llimi i “non-paperit” është që t’i bëjë palët të mendojnë për një model kompromisi në një si.tuatë kur pozicionet e Beogradit dhe Prishtinës janë aq larg sa “qielli dhe toka”, thotë ai.Në vend të “non-paperëve” të ndryshme, sugjeron Koviç, zgjidhja duhet të kërkohet në for.mulën e autonomisë thelbësore për Kosovën, në përputhje me Kushtetutën e Serbisë, të drejtën ndër.kombëtare dhe Rezolutën 1244.“Autonomia thelbësore bazohet në Kushtetutën dhe Rezolutën tonë 1244, është një bazë ligjore re.ale nga e cila duhet të fillojmë në pritje të mbështetjes së Rusisë dhe Kinës, të cilat, veçanërisht Rusia, thirren në 1244.HAP FOTEN 5 SVKONDA DHE TE SHFVAQEN PVMJET EKSKVZlVE

Dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të marrim parasysh merrni parasysh kor.nizën ligjore”, shpjegon Koviç.“Ne duhet të drejtohemi në zemrat tona nga Besëlidhja e Kosovës, por në hapësirën reale du.het të jemi të matur, të jemi realistë dhe të masim forcën tonë, të shohim në çfarë situate jemi dhe të vep.rojmë në përputhje me rrethanat”, këshillon Koviç.Ai kujton se Lëvizja për Mbrojtjen e Kosovës në presidencën e së cilës është gji.thashtu, po punon në një platformë për një zgjidhje e cila, siç thotë ai, do të lëvizë brenda kësaj kor.nize.“Oferta jonë është e tillë që shqiptarët do të kenë një autonomi vërtet të gjerë, por që gjith.monë do t’i mundësojë Serbisë të kontrollojë situatën.

Gjithashtu, Rezoluta 1244 nënkupton kthimin e një numri të mjaftueshëm të ushtrisë dhe policisë sonë në Kosovë, ne së pari duhet të mbrojmë kufijtë tanë. Por kur themi autonomi thelbësore për Kosovën, kjo do të thotë autonomi thelbësore për popullin serb sipas regjistrimit të vitit 1991, që do të thotë jo vetëm SSO por edhe faltoret tona”, speci.fikoi Koviç, duke shtuar se plani është shumë i detajuar dhe do të së shpejti do të para.qiten në publik.

Zbulohet skenari qe Beogradi po përgadit se si Serbia të hyjë në Kosovë – Online (trendeonline.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *