Turqia Kërcënon Perëndimin: Me Jepni F-16 Ose Blej Avionë Rusë

Turqia do të fuqizojë flotën ajrore dhe për këtë i është drejtuar Amerikës, ku ka kërkuar që ta furnizojë me 40 avionë luftarakë F-16 Block 70, si dhe 80 komplete për avionët turq F-16.

Sipas mediave turke, nëse kjo kërkesë e Turqisë do të refuzohet nga ana e amerikanëve, ata do u drejtohen për avionë luftarakë Rusisë, për të blerë avionë Su-57.

Marrëveshja thuhet se kërkon miratim si nga Departamenti i Shtetit ashtu edhe nga Kongresi i SHBA. Bashkëpunimi dhjetëvjeçar i Shteteve të Bashkuara dhe Turqisë ka parur ulje-ngritje të shumta në vitet e fundit, për shkak të shqetësimeve të tilla si mosmarrëveshjet mbi politikën e Sirisë, lidhjet e ngushta të Turqisë me Rusinë dhe të dhënat e Turqisë për lirinë dhe të drejtat e njeriut.

Ekspertët besojnë se dëshira e Turqisë për të blerë avionë luftarakë shtesë F-16 do të jetë e vështirë të miratohet nga Kongresi amerikan për shkak të marrëdhënieve të dobëta midis dy vendeve pas mosmarrëveshjes S-400.

Kongresi amerikan ka një mbështetje të gjerë për të vazhduar presionin ndaj Turqisë lidhur me blerjen e S-400 dhe të dhënat e saj të tmerrshme të të drejtave të njeriut. Turqia, nga ana tjetër, parashikon që marrëdhëniet do të forcohen nën udhëheqjen e Presidentit Biden.

Sipas Forbes, Turqia aktualisht ka afërsisht 236 F-16 me nivele gatishmërie, duke përfshirë variantet Block 30, Block 40, Block 50 dhe Block 50+, sipas organizatës së pavarur kërkimore BlueMelange. Për shkak të gjatësisë së tyre, lufta bëhet më pak intensive.

Si rezultat, Turqia tani është në kërkim të F-16 Block 70 më të fundit. Ky model, sipas Lockheed Martin, kombinon përmirësimet e aftësive, veçanërisht një radar aktiv të skanuar elektronikisht të përmirësuar (AESA), me një strukturë të ridizajnuar, dhe përmirësime të tjera që zgjasin jetëgjatësinë e tij. Jetëgjatësia e avionit është 50% më e madhe se ajo e prodhimit të mëparshëm F-16.

Turqia kërcënon Perëndimin: Me jepni F-16 ose blej avionë rusë – Online (active24news.com)

Më parë, Rusia deklaroi gatishmërinë e saj për të negociuar furnizimin e avionëve Su-57 dhe Su-35 me Turqinë.

Presidenti turk Tajip Erdogan deklaroi në tetor të vitit të kaluar se SHBA-ja kishte ofruar blerjen e avionëve luftarakë F-16 pasi Ankaraja u përjashtua nga programi për zhvillimin e avionit më të ri luftarak F-35. Në të njëjtën kohë, Turqia deklaroi se nëse SHBA do të ngrijë shitjen e F-16 pas F-35, do të jetë në gjendje të blejë avionë luftarakë rusë Su-35 dhe Su-57.

Su-57 është një luftëtar stealth i gjeneratës së pestë i projektuar nga Rusia për të luftuar me kundërshtarët amerikanë dhe perëndimorë si F-22 dhe F-35.

Fuqia e Su-57 qëndron jo vetëm në karakteristikat e tij të fshehta, por edhe në teknologjitë më të avancuara të aviacionit rus të disponueshme sot, të tilla si radari aktiv i grupit të skanuar elektronikisht, sistemi mbështetës i pilotëve ePilot, një sërë sensorësh dhe armatimet aktuale të aviacionit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *