“Rusia mund ta përjetojë t’merrin, çka thotë neni i 5-të i NATO-s që po e len Putinin pa gjumë”

“Gjendja e t ensionuar po vazhdon të jetë në Ukrainë shtet ky që kërcënohet nga pushtimi rus ku Uashingtoni ka paralajmëruar se Iufta mund të sh përthejë në çdo moment. Presidenti i Rusisë Vladimir Putin ka kërkuar nga NATO që të garantojë se nuk do të zgjerohet duke bërë edhe Ukrainën pjesë të saj si dhe që aleanca të largojë trupat ushtarake nga vendet e Evropës Lindore Por këto kërkesa i kanë hedhur poshtë këo SHBA dhe NATO.

E në prag të një Iufte të re Ambasadori – Përfaqësues i Republikës së Kosovës për Marrëdhëniet me NATO-n Astrit Zemaj përmes një postimi në facebook ka shpjeguar Nenin 5-të të NATO-s nen ky që tregon karakterin unik të aleancës

“Parimi i mbrojtjes kolektive është në qendër të traktatit themelues të NATO-s Ai mbetet një parim unik dhe i qëndrueshëm që i lidhë të gjithë anëtarët së bashku duke i angazhuar ata të mbrojnë njëri-tjetrin dhe duke vendosur një frymë solidariteti brenda Aleancës” shkruan Zemaj përcjellë “Bota sot”

Postimi i plotë:

NË RAST SE SULMOHËT NDONJË NGA ANËTARËT E NATO-s ÇKA THOTË NENI I 5-të?

“Një s ulm ndaj njërit është një suIm ndaj të gjithëve (Neni i 5-të ii NATO-s)”

Parimi i mbrojtjes kolektive është në qendër të traktatit themelues të NATO-s Ai mbetet një parim unik dhe i qëndrueshëm që i lidhë të gjithë anëtarët së bashku duke i angazhuar ata të mbrojnë njëri-tjetrin dhe duke vendosur një frymë solidariteti brenda Aleancës.

– Mbrojtja kolektive do të thotë që një suIm kundër një aleati konsiderohet si një suIm kundër të gjithë aleatëve

– Parimi i mbrojtjes kolektive është i përfshirë në nenin 5 të Traktatit të Uashingtonit

NATO ka venë në veprim nenin 5-të për herë të parë në historinë e saj pas s ulmeve t erroriste të 11 shtatorit kundër Shteteve të Bashkuara

– NATO ka marrë masa mbrojtëse kolektive në disa raste për shembull në përgjigje të situatës në Siri dhe në vazhdën e k rizës Rusi-Ukrainë

“Rusia mund ta përjetojë t’merrin, çka thotë neni i 5-të i NATO-s që po e len Putinin pa gjumë” (konakushqiptar.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *