Më në fund ilaçi kundër kancerit

Kanceri i pankreasit është një nga llojet më vd.ekjeprurëse të kancerit, duke prekur miliona njerëz në të gjithë botën.

Raportet sugjerojnë se vetëm rreth 10% e pacientëve jetojnë për pesë vjet pasi janë diagnostikuar.

Ajo zhvillohet në indet e pankreasit tuaj, një organ i vendosur prapa pjesës së poshtme të stomakut tuaj në bark.

Pankreasi juaj gjeneron hormone që nxisin tretjen dhe liron enzima që përmirësojnë tretjen.

Lloji më i zakonshëm i kancerit pankreatik fillon në qelizat që rreshtojnë kanalet që transportojnë enzimat tretëse nga pankreasi.

Pankreasi mund të preket nga një sërë tumoresh, si malinje ashtu edhe jo kanceroze.

Kanceri pankreatik rrallë zbulohet herët kur është më i shërueshëm.

Kjo është për shkak të faktit se shpesh nuk shfaq simptoma derisa të migrojë në organe të tjera.

Zgjedhjet e trajtimit për kancerin e pankreasit përcaktohen nga faza e sëmundjes.

Kirurgjia, kimioterapia, trajtimi me rrezatim ose një kombinim i këtyre mund të përdoren.

Por studiuesit kanë gjetur një kombinim të ri ilaçesh që ka treguar potencial të hershëm për trajtimin e kancerit të pankreasit.

Simptomat e kancerit të pankreasit

Ju nuk do të jeni në gjendje të ndjeni një gungë ose tumor në pjesën e jashtme të barkut tuaj nëse keni kancer pankreatik.

Është e mundur që ju të mos jeni në gjendje të vini re ndonjë simptomë derisa kanceri të jetë përhapur.

Ndonjëherë, ajo quhet gjithashtu një sëmundje e heshtur sepse është e vështirë të dallohet herët.

Disa simptoma të zakonshme që mund të shfaqen me rritjen e tumorit përfshijnë:

-Dhimbje në bark që rrezaton në shpinë

-Humbje e papritur e peshës

-Uria ose etja e tepërt

-Urinë e errët

-Jashtëqitje me ngjyrë të hapur

-Ënjtje, skuqje dhe dhimbje në këmbë

-Fshikëza e tëmthit e zmadhuar

-Mpiksje gjaku

-Lodhje

Trajtimi i mundshëm kundër kancerit të pankreasit

Sipas një studimi të botuar në revistën A Cancer Cell, një ekip studiuesish të MIT kanë zhvilluar një strategji imunoterapie që mund të ndihmojë në trajtimin e kancerit të pankreasit.

Qasja e imunoterapisë, e cila përbëhet nga një koktej me tre ilaçe që rrit mbrojtjen imunologjike të trupit kundër sëmundjeve malinje, është demonstruar se çrrënjos kancerin e pankreasit tek minjtë.

Trajtimi i ri pritet të fillojë provat klinike më vonë këtë vit.

Si mund të lu.ftojë ky kombinim i ilaçeve kundër kancerit të pankreasit?

Qelizat T në sistemin imunitar mund të njohin dhe shkatërrojnë qelizat që prodhojnë proteina malinje, sipas studiuesve, por shumica e kancereve krijojnë një mjedis imunosupresiv që pengon këto qeliza T, duke lejuar që tumori të vazhdojë.

Lidhjet midis PD-L1, një proteine ​​e lidhur me kancerin që mbyll qelizat T, dhe PD-1, proteina e qelizave T që PD-L1 i bashkëngjitet, janë fokusi i një lloji të ilaçeve të imunoterapisë që ka treguar premtim në trajtimin e një shumëllojshmëri kanceresh.

Frenuesit e pikave të kontrollit, ose ilaçet që bllokojnë PD-L1 ose PD-1, janë autorizuar për të trajtuar sëmundjet malinje, përfshirë melanomën dhe kancerin e mushkërive, por ato kanë efekt minimal në tumoret e pankreasit.

Përveç studimit klinik, ekipi i MIT synon të hetojë se cilat lloje të tumoreve të pankreasit kanë më shumë gjasa të reagojnë ndaj këtij kombinimi të ilaçeve.

 

Më në fund ilaçi kundër kancerit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *