Jo vetëm Covid-19, bota është përballë një rr eziku tjetër/ Ja çfarë po paralajmërohet

Jo vetëm Covid-19, bota është përballë një rr eziku tjetër/ Ja çfarë po paralajmërohet

Ekspertët e ndryshimeve klimatike paralajmërojnë se për shkak të ndryshimeve klimatike, ekziston mundësia që akullnaja Thwaites në pjesën perëndimore të Antarktidës.

Kjo është akullnaja që mund të “fundosë” botën – Epoka e Re

Dhe nuk mbaron me kaq: ekspertët druhen se shkrirja e Thwaites do të ndikonte në lirimin e masave tjera të akullta në këtë zonë të Antarktidës, që mund të çojë në rritjen e nivelit të ujit deri në dy apo tre metra. Nëse do të vihej deri në këtë pikë, pasojat do të ishin katastrofike. Për këtë arsye, shkëncëtarët e quajnë “Thwaites” si “akullin që sjell e fundit të botës”.

VIDEO/ Zbulohet akullnaja e re në Antarktidë, ja pamjet – Gazeta Mapo

Shkencëtarët në fillim të vitit kanë hulumtuar mbi praninë e ujërave të ngrohta në pikat kyçe të akullnajës, që do të duhej të shpjegonin arsyen e shkrirjes. Thwaites ka një sipërfaqe prej më shumë se 119.000 kilometra katrorë, apo përafërsisht sa Mbretëria e Bashkuar. Shkrirja e akullit nga Thwaites që derdhet në detin Amudsen përbën katër përqind të rritjes globale të nivelit të ujit në det, por shkencëtarët paralajmërojnë se do të ketë akoma rritje të temperaturave në botë.

Akullnaja e cila është duke e kërcënuar Greenlandën – Lajmet e …

“Një nga pyetjet më të shpeshta që shtrohet është se sa shpejtë Thwaites do të bëhet i paqëndrueshëm. Më duket që jemi buzë greminës. Ai është çelësi për akullnajat e tjera në pjesën perëndimore të Antarktidës”, deklaron Paul Cutler, drejtor i programit që analizon akullnajat në këtë rajon.

Burimi: https://gazetaprogresi.com/jo-vetem-covid-19-bota-eshte-perballe-nje-rr-eziku-tjeter-ja-cfare-po-paralajmerohet/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *