I lartë 20 metra/ Monumenti i UÇK-së së 2001-shit me shqiponjën dykrerëshe në majë që po trazon Shkupin

Visual search query image

Ngritja e një monumenti 20 metra të lartë për nder të UÇK-së në fshatin Likovë në pjesën veriore të vendit afër kufirit me Kosovën po trazon Shkupin institucional, ndonëse jo atë politik.

Inaugurimi është caktuar për të martën, më 2 maj, në 21-vjetorin e të ashtuquajturës “Ushtria Çlirimtare Kombëtare”, e cila e shpalli zonën “territor të lirë” gjatë konfliktit të vitit 2001.

Sipas kryetarit të Komunës së Likovës, Erkan Arifi, monumenti i kushtohet luftëtarëve të UÇK-së. “Për atë që këta dëshmorë dhanë për lirinë tonë, ne e ndërtuam Kullën Përkujtimore në kujtim të veprës së tyre heroike.

Kulla monumentale do të jetë gati për inaugurimin më 2 maj. Lavdi dëshmitarëve të popullit”, ka shkruar Arifi në profilin e tij personal në rrjetet sociale.

Monumenti ku në krye është shqiponja dykrenare shqiptare ka kushtuar 210 mijë euro.

Kryetari i Komunës së Likovës deklaroi se për ndërtimin e monumentit janë dhënë të gjitha lejet e nevojshme. Por, Ministria e Transportit e ka mohuar. Nga ana e saj, Ministria e Kulturës pretendoi se kompetencën për të deleguar e kanë Kuvendi ose njësitë e vetëqeverisjes vendore.

Ministria e Kulturës nuk është e përfshirë në ndërtimin e monumenteve në asnjë pjesë të Maqedonisë së Veriut”, thuhet në njoftimin e këtij dikasteri.

“Ngritja e monumenteve rregullohet me ligj dhe vendimin e merr parlamenti. Është shkelur ligji përkatës, me ngritjen e një monumenti në nderim të viktimave të UÇK-së”, thonë ekspertë të fushës së mbrojtjes së trashëgimisë kulturore, duke folur për mediat e vendit.

I lartë 20 metra/ Monumenti i UÇK-së së 2001-shit me shqiponjën dykrerëshe në majë që po trazon Shkupin – Online (aktivitetisot.online)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *