Frikë nga “Azov”, ushtarët e Putinit kontrollojnë burrat me tatuazhe që largohen nga Mariupol

Luftëtarët Azov janë arma më e madhe e Ukrainës dhe konsiderohet kërcënimi më i madh i Rusisë.

Detashmenti i Operacioneve Speciale të Azov i njohur gjithashtu si Detashmenti Azov, Regjimenti Azov, një ekstremist i krahut të djathtë, neo-nazist, ish njësi paraushtarake e Gardës Kombëtare të Ukrainës] me bazë në Mariupol, në rajonin bregdetar të Detit Azov.
Azov u formua fillimisht si një polici vullnetare në maj 2014, dhe që atëherë ka luftuar forcat separatiste ruse në Luftën e Donbasit.

Ajo pa përvojën e saj të parë luftarake duke rimarrë Mariupolin nga separatistët pro-rusë në qershor 2014. Më 12 nëntor 2014, Azov u përfshi në Gardën Kombëtare të Ukrainës, dhe që atëherë të gjithë anëtarët kanë qenë ushtarë zyrtarë që shërbejnë në Gardën Kombëtare.

Në 2015 dhe 2016, regjimenti tërhoqi vëmendjen pas akuzave për tortura dhe krime lufte, si dhe simpatitë neo-naziste, dhe përdorimin e simboleve shoqëruese nga regjimenti, siç shihet në logo që paraqet Wolfsangel, një nga simbolet naziste të përdorura nga Divizioni i 2-të SS Panzer Das Reich. Përfaqësuesit e Azov thanë se simboli është një shkurtim i sloganit “Ideja Kombëtare” dhe mohojnë çdo lidhje me nazizmin.

 

Në mars 2015, një zëdhënës i regjimentit tha se rreth 10-20% e njësisë ishin neonazistë. Një dispozitë në Aktin e Ndarjeve të Konsoliduara, 2018, miratuar nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara, bllokoi ndihmën ushtarake për Azov për shkak të ideologjisë supremaciste të bardhë; në vitin 2015, një ndalim i ngjashëm për ndihmën për grupin ishte rrëzuar nga Kongresi. Anëtarët e regjimentit vijnë nga 22 vende dhe janë me prejardhje të ndryshme.

Në vitin 2017, madhësia e regjimentit u vlerësua në më shumë se 2500 anëtarë, por deri në vitin 2022, është vlerësuar të jetë 900 anëtarë.

Në vitin 2016, veteranët e regjimentit dhe anëtarët e një organizate joqeveritare të quajtur Korpusi Civil Azov krijuan partinë politike Korpusi Kombëtar Komandanti i parë i njësisë ishte nacionalisti i ekstremit të djathtë Andriy Biletsky, i cili udhëhoqi organizatat neo-naziste Asambleja Social-National dhe Patriot of Ukraine.

Në ditët e para, Azov ishte një kompani speciale policore e Ministrisë së Punëve të Brendshme, e udhëhequr nga Volodymyr Shpara, udhëheqësi i Vasylkiv, Kiev, dega e Patriotit të Ukrainës dhe Sektorit të Djathtë.

Frikë nga “Azov”, ushtarët e Putinit kontrollojnë burrat me tatuazhe që largohen nga Mariupol – Kosova ime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *