Edhe Ballkani në prag të Iuftës, mund ta shpëtojë vetëm vendosmëria e SHBA-së


Shtetet e Bashkuara sapo kanë autorizuar shitjen tek Kroacia të disa heIikopterëve ushtarakë. Rusia u kundërpërgjigj menjëherë, duke i ofruar amrë Serbisë.

Si historia, ashtu edhe situata aktuale sug jero jnë se diçka është duke ndodhur. Ne po shohim një ndërthurje të faktorëve lokalë dhe atyre rajonalë në një lojë gjeopolitike globale.

Fjala nuk është vetëm për Ballkanin, por edhe për Ukrainën dhe të tjerët. Kroacia ndodhet në pjesën perëndimore

të atij që është quajtur që në lashtësi “Intermarium”, pra në territoret midis Detit të Zi, Detit Baltik, dhe Detit Adriatik.

Ajo është fqinje me Hungarinë dhe Sllovakinë në veri dhe verilindje, me Serbinë në juglindje dhe në jug me Bosnje Hercegovinën. Kroacia laget nga Deti Adriatik në perëndim, ashtu si Mali i Zi dhe Shqipëria.

Kroatët katolikë janë sllavë të jugut, së bashku me serbët e krishterë ortodoksë dhe boshnjakët myslimanë. Më parë ata ishin një popull sllavo-jugor (jugosllav), por në të kaluarën u ndanë sipas linjave fetare dhe të civ ilizi meve.

Paraardhësit e sllavëve të jugut bashkëkohorë ishin pjesë të Perandorisë Romake. Pas ndarjes së saj, disa mbetën të krishterë latinë, ndërsa të tjerët ranë nën ndikimin e Perandorisë Bizantine dhe besimit të saj ortodoks.

Edhe Ballkani në prag të Iuftës, mund ta shpëtojë vetëm vendosmëria e SHBA-së – My Blog (lajme.icu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *