A mund të vdisni nga mungesa e parave?

Statusi socio-ekonomik është një faktor i madh rreziku për ndikim në shëndetin e njeriut.

Njerëzit me disavantazh financiar ka të ngjarë të vuajnë nga diagnozat kronike të tilla si sëmundjet kardiovaskulare.

Një studim i ri ka dhënë një perspektivë të re se si financat mund të ndikojnë në shëndetin tonë, veçanërisht rrezikun e sulmit në zemër.

Në një studim të botuar në “JAMA Cardiology”, studiuesit thonë se ndryshimet në pasuri lidhen me rrezikun e sulmit në zemër – një rritje e pasurisë lidhet me një probabilitet më të ulët të sulmit në zemër, ndërsa një rënie e pasurisë shoqërohet me një më të lartë.

“Pasuria e zvogëluar është një faktor rreziku që mund të ndryshojë gjatë jetës së një personi dhe mund të ndikojë në statusin e shëndetit kardiovaskular të një personi,” tha bashkautori i studimit, Matthias Vedugeneten.

Duke përdorur të dhëna nga Studimi Shëndetësor RAND (HRS) – i cili gjurmonte informacione mbi pasuritë financiare të pjesëmarrësve, duke përfshirë strehimin, kursimet, borxhet dhe të ardhurat – studiuesit ekzaminuan 5.579 të rritur mbi moshën 50-vjeç të cilët nuk kishin probleme me zemrën kur filloi HRS.

Midis janarit 1992-dhjetor 2016, pjesëmarrësit raportuan të gjitha diagnozat e reja shëndetësore që morën. Studiuesit zbuluan se subjektet pasuritë e të cilëve u rritën kishin më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje kardiovaskulare, ndërsa një rënie e pasurisë rrit rrezikun e tyre për sëmundje të zemrës.

“Pasuria e zvogëluar shoqërohet me nivele më të larta stresi, sjellje më pak të shëndetshme dhe më pak kohë të lirë dhe e gjithë kjo shoqërohet me shëndet më të dobët kardiovaskular”, tha një tjetër bashkautor i studimit, Andrej Samarsono

A mund të vdisni nga mungesa e parave?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *